FBE501 ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ VE BİLİMSEL ETİK     

Bilim ve araştırmayla ilgili temel kavramlar, Araştırma sorununun tanımlanması ve denence kurma, Nedensellik, kavramsallaştırma, İşletimselleştirme, Ölçme, deneysel yöntem, Betimleme yöntemi, İçerik analizi, Alan araştırması, Örneklem seçme mantığı, Çıkarımsal istatistikler parametrik testler 1, Çıkarımsal istatistikler parametrik testler 2, Parametrik olmayan testler, Araştırma tasarımı ve istatistik test seçimi, Kaynakça hazırlama, Etik ihlaller ve intihal konu başlıklarına yer verilmektedir.

 

UMY571 LOJİSTİK YÖNETİMİ                                                            

Lojistik, Lojistik zinciri, Tedarik zinciri kavramları; Lojistik ile tedarik zinciri yönetimi arasındaki benzerlik ve farklar, İşletmecilikte yeni bir “çapraz-destek fonksiyonu” olarak “lojistik fonksiyonu”, Lojistik sistemin girdileri ve çıktıları, Lojistik yönetiminin temel amaçları ve görevleri, Lojistikte başlıca stratejik ve operasyonel karar konuları, Lojistikte dış kaynak kullanımının sebep ve sonuçları, Tedarik zincirlerinin organizasyonu, Koordinasyonu ve kontrolü, Lojistiğin önemi konu başlıklarına yer verilmektedir

 

UMY572 YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI VE UYGULAMALARI 

Doğrusal Modelleme, Modelleme Temelleri, Doğrusal programlama, Problem formasyonu, Taşıma, ulaştırma ve atama problemleri, Tam sayılı programlama. Doğrusal olmayan modeller, Ağ modelleri, Temel sezgisel yöntemlere giriş, Kritik yol metodu, Program değerlendirme ve (PERT), Stokastik modeller; Dinamik ve geometrik programlama, Oyun teorisi, Ekonomi ve mühendislik kararları, Karar verme teorisinin temelleri konu başlıklarına yer verilmektedir.

 

UMY573 ÜRETİM YÖNETİMİ                                                             

Üretim hattı tasarımı, Tam zamanında üretim sistemleri, Talep tahmini, Stok yönetimi, Toplu üretim planlama, Ana üretim çizelgeleme, Malzeme ihtiyaç planlama Optimize edilmiş üretim teknolojisi, Esnek üretim sistemleri (FMS), Üretim sistemleri, Bilgisayar destekli tasarım (CAD), Bilgisayar destekli üretim (CAM), Bilgisayar bütünleşik üretim (CIM) konu başlıklarına yer verilmektedir.

 

UMY574 YENİ ÜRÜN GELİŞTİRME                                                        

Yeni ürün geliştirme süreci ve bu süreci yönetmede kullanılabilecek teknikler, Yeni ürün geliştirme ekonomisi, İnovasyon ve işlemler yönetimi, Inovasyon kaynakları, İnovasyon ağları, İnovasyon kurulması, Yeni ürün geliştirme süreci, Paketleme ve ürün geliştirme, Entelektüel sermaye, Bilgi yönetimi, Yeni ürün geliştirmede ürün ve marka stratejisi   konu başlıklarına yer verilmektedir.

 

UMY575 GİRİŞİMCİLİK                                                                        

Girişimciliğe giriş, Kobiler, Pazar ve ihtiyaçlar, Ekonomik temeller, Sermaye riski ve yatırım seçenekleri, İş planı hazırlama, Kendi işini kurma, Uygulamada girişimcilik ve girişimcilerin genel özellikleri, Yaratıcılık ve yenilik kavram ve uygulamaları, Yenilik modelleri, Yenilikçi iş fikri ve uygulamaları, Yeni girişimler için iş planı kapsam ve içeriği, Girişimcilikte pazarlama planlaması, Girişimcilikte üretim, Girişimcilikte finansal planlama konu başlıklarına yer verilmektedir.

 

UMY576 İNOVASYON YÖNETİMİ                                                 

Ders kapsamında; İnovasyon süreçleri, İnovasyon planlaması ve bilgisayar destekli inovasyon sistemleri tasarımı, İnovasyon çevresi, İşletme çevresi, Devletin rolü, Teknolojinin etkileri, İnovasyon süreci, İnovasyon temel kuramlar, İnovasyon yaratıcılık ve insan faktörleri, Birey, takım ve liderlik, İşletmelerde inovasyon yönetimi, Entellektüel sermayenin yönetimi, Örgütsel bilginin (knowledge) yönetimi, Araştırma ve geliştirmenin yönetimi, Yeni ürün geliştirme ve hizmet inovasyonu, Açık inovasyon, Teknoloji transferi konu başlıklarına yer verilmektedir.

 

UMY577 TEKNOLOJİ YÖNETİMİ                                                  

Teknoloji çevrimleri, Teknoloji geliştirme süreçleri, Teknoloji tanımlama, Teknoloji araçları, Teknoloji aktiviteleri, Teknoloji sınıflama, Teknoloji izleme, Teknoloji tahmini, Teknoloji planlaması, Teknoloji ölçümleme, Teknolojik avantaj, Stratejik teknoloji geliştirme, İnovasyon, Ar-Ge konu başlıklarına yer verilmektedir.

 

UMY578 İŞ DEĞERLENDİRME TEKNİKLERİ                                

İşletmelerde verimlilik ölçümü, Metot etüdü, İş ölçümü ve akış analizi, Zaman etüdü, İş örneklemesi, Hareket-zaman sistemleri, İş değerlendirme, Ücretlendirme, Ücret oluşum süreci, Özendirici ücret sistemleri, Motivasyon, Performans değerleme süreci, İş değerleme-ücret ilişkisi, Uygulama örnekleri konu başlıklarına yer verilmektedir.

 

UMY579 İŞGÜCÜ YÖNETİMİ                                                        

Hizmet sistemlerinin karakteristikleri, Sistem konfigürasyonları, Sistem özellikleri ve kısıtları, Performans ölçütleri, Genel amaçlı işgücü çizelgeleme, İşgücü dağıtım kuralları, Geleneksel işgücü planlama, Esnek işgücü planlama, Hiyerarşik işgücü planlama, Tekli eya çoklu vardiya uygulamaları,  Tur çizelgeleme, İzin çizelgeleme, Vardiya çizelgeleme, İşgücü planlama modelleri, Matematiksel ve sezgisel yöntemler, Değişik hizmet sektörlerinde uygulamalar, İşgücü planlama yazılımlarına genel bir bakış konu başlıklarına yer verilmektedir.

 

UMY580 İNSAN MÜHENDİSLİĞİNDE ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ 

İnsan mühendisliğine giriş, Tanım, kapsam ve hedefler, İnsan mühendisliğinin endüstri ve yönetim açısından önemi, Çalışmanın değerlendirilmesi, İş koşullarında ergonomik prensipler, Antropometri, Aydınlatma, Gürültü, İklim, Titreşim, Renk vs. Çalışma yerinin antropometrik açıdan incelenmesi, Çalışma şartları, Ergonomik işyeri düzenleme, Makina koruyucuları, İş kazaları, Risk analizi, Meslek hastalıkları, Vardiya çalışması konu başlıklarına yer verilmektedir.

 

UMY581 İLERİ PAZARLAMA TEKNİKLERİ                                             

Pazarlama karmasına genel bir giriş, Reklam, Fiyat, Promosyon, dağıtım vs. Etkin pazarlama planlaması, Modern pazarlar ve ortamları, İnternet çağında pazarlama ve markalaşma, Marka yaratma ve yaşatma stratejileri, Müşteri odaklı yeni ürün geliştirme stratejileri, Kurumsal marka yönetimi, Global pazarlarda markalaşma stratejileri, Dijital pazarlamada yeni trendler, Gerilla pazarlamanın gücü, Örnek uygulamalar; Konut pazarlama ve satışta yeni trendler, Farma sektöründe iş savaşları, konu başlıklarına yer verilmektedir.

 

UMY582 ÜRETİM HATLARI VE YÖNETİMİ                                             

Seri üretim hatları ve özellikleri. Üretim ve montaj hatları, Üretim hatları tipleri, Düz, U-tipi, paralel montaj hatlarının özellikleri, Dengeleme problemleri, Üretim hatlarında dengeleme problemleri için geliştirilen optimal ve sezgisel yöntemler, Üretim hatlarında yeni yaklaşımlar, Yeni problemler ve bu problemler için çözüm yaklaşımları konu başlıklarına yer verilmektedir.

 

UMY583 PROJE YÖNETİMİ                                                           

Proje, Proje planlaması, Proje yönetimi, Projelerde takım çalışması, Proje programlama, Proje planlamada CPM (Kritik Yol Yöntemi) ve PERT (Proje Degerlendirme ve Gözden Geçirme Tekniği) tekniği, Proje yönetim yazılımlarına giriş, Proje yönetiminde süre-maliyet analizleri ve kaynak dengeleme problemleri konu başlıklarına yer verilmektedir.

 

UMY584 BENZETİM TEKNİĞİ                                                                 

Benzetimin temel prensipleri, Komplex sistemlerin modellenmesi, Bazı önemli benzetim yazılımlarının incelenmesi, ARENA benzetim yazılımının incelenmesi ve kullanımı, Model validasyonu, Girdi olasılık dağılımlarının seçimi, Rassal sayı üretme, Deneysel tasarıma giriş, İstatistiksel çıktı analizi, Varyans azaltma teknikleri, Simülasyon optimizasyonu konu başlıklarına yer verilmektedir.

 

UMY585 DENEYSEL TASARIM VE ANALİZ                                       

Deneylerin tasarımına ilişkin temel bilgiler, Temel istatistik kavramlarının gözden geçirilmesi, Basit karşılaştırmalı deneyler, Tek faktörlü deneyler, Varyans analizi, Rassallaştırılmış bloklar, Latin kareler ve ilgili tasarımlar, Faktöriyel tasarımlara giriş, 2k Faktöriyel tasarımı, 2k Faktöriyel tasarımında bloklama ve karıştırma konu başlıklarına yer verilmektedir.

 

UMY586 ZAMAN SERİLERİ ANALİZİ VE TAHMİN TEKNİKLERİ

Tahminlemeye giriş, Temel istatistiksel kavramların incelenmesi, Veri yapılarının incelenmesi ve belli bir tahmin tekniğinin seçimi, Hareketli ortalama ve düzgünleştirme yöntemleri, Zaman serileri ve bileşenleri, Basit linear regresyon, Çoklu regresyon analizi, Zaman serileri verileri ile regresyon analizi, Box-Jenkins (ARIMA) metodolojisi, Tahmin prosesinin yönetilmesi konu başlıklarına yer verilmektedir.

 

UMY587 İSTATİSTİKSEL VERİ ANALİZİ                                         

İstatistik ve araştırma yöntemlerine giriş, Değişkenlerin ölçülmesi, İstatistik dağılış bilgisi, Temel dağılışlar ve analizler, Araştırma süreci: sorunun ve bilginin tanımlanması, Verilerin toplanması, Örnekleme yöntemleri, Anket tasarımı ve uygulama yöntemleri, SPSS'e giriş, Kodlama, Veri girişi ve örnek uygulamalar, Veri özetleme araçları ve grafikler, Parametrik Testler, Regresyon ve korelasyon analizleri, Güvenilirlik ve geçerlilik analizi, Faktör analizi konu başlıklarına yer verilmektedir.

 

UMY588 ÜRETİM PLANLAMA TEKNİKLERİ                                 

Temel planlama etkinlikleri, Talep yönetimi, Envanter yönetimi, Toplu planlama, Master üretim planlama, Malzeme ihtiyaç planlama, Kapasite planlama, İmalat kaynakları planlaması, Kurumsal kaynak planlaması, Yalın üretim ve optimize üretim teknolojisi, Üretim faaliyet kontrolü, İmalat planlama ve kontrol sistemi tasarımı konu başlıklarına yer verilmektedir.

 

UMY589 VERİMLİLİK YÖNETİMİ                                                 

Verimliliğin önemi ve rolü, Verimliği etkileyen faktörler, Verimlilik ölçme yaklaşımları, Kurumsal, sektörel ve ulusal verimlilik analizleri, Verimlilik arttırma stratejileri, Kurumsal verimlilik arttırma programları, Genel verimlilik arttırma teknikleri, Sermaye verimliliği, İşgücü verimliliği, Toplumsal verimlilik - verimlilik kültürü konu başlıklarına yer verilmektedir.

 

UMY590 ÇOK AMAÇLI KARAR VERME VE OPTİMİZASYON KONULARI                                                                                                                        

Karar teorisi, Fayda teorisi, Karar ağaçları, AHP Pareto optimallik ve ödünleşim eğrileri, Çok amaçlı optimizasyon teknikleri ve çözüm teknikleri, Bilgisayar uygulamaları, Vaka analizleri, Projeler konu başlıklarına yer verilmektedir.

 

UMY591 ZEKİ ÜRETİM SİSTEMLERİ                                                       

Üretim sistemleri, Sistem bileşenleri ve mimarisi, Esnek imalat ve montaj sistemleri, Bilgi tabanlı sistemlerin bileşenleri, Yapay sinir ağları, Proses planlama, Ürün bilgisi modelleme. Ekipman seçimi, Grup teknolojisi ve makine yerleşiminde bilgi tabanlı sistemler, Otomatik üretim sistemlerinde çizelgeleme konu başlıklarına yer verilmektedir.

 

UMY592 MODERN YÖNETİM TEKNİKLERİ                               

Farklılık yönetimi, Çatışma yönetimi, Takım yönetimi, Bilgi yönetimi, Motivasyon yönetimi, Stres yönetimi, Değişim yönetimi, Kariyer yönetimi, Risk yönetimi, Stratejik yönetim, İnsan kaynakları yönetimi, Müşteri ilişkileri yönetimi, Proje yönetimi, Marka yönetimi, Performans yönetimi konu başlıklarına yer verilmektedir.

 

UMY593 MODERN ENVANTER TEORİSİ VE KONTROLÜ 

Stok teorisi, Deterministik ve olasılıklı modeller, Var olan yaklaşımların eksiklikleri, Malzeme ihtiyaç planlaması (MRP), Malzeme ihtiyaç planlaması-2 (MRP II), Tam zamanında üretim (JIT) yaklaşımları, Stok kontrol sistemleri, Barkodlar vb. sistemler, Vaka analizi ve bilgisayar uygulamaları konu başlıklarına yer verilmektedir.

 

UMY594 E-TİCARET SİSTEM MÜHENDİSLİĞİ                       

E-ticaret sistemlerinin dizayn, E-ticaret sistemlerinin analiz ve entegrasyonu. Bilgi ara yüzü, İşletme modelleri, İşletme süreçleri, E-ticaret sistemlerindeki veri yapıları ve algoritmalar, SQL, TCP/IP, İstemci/sunucu modeli, Web sayfası tasarım konu başlıklarına yer verilmektedir.

 

UMY595 YAPAY ZEKA, UZMAN SİSTEMLER VE KARAR DESTEK SİSTEMLERİ                                                                                                                   

Yapay zekaya giriş, Formalize sembolik mantık kullanarak bilgi sunumu, Yapısal bilgi, Bilgi çıkarımı, organizasyonu ve uzman sistemler, Zeki karar destek sistemleri, DSS, DBMS ve ES’ nin entegrasyonu, Bilgisayar uygulamaları ve vaka analizleri konu başlıklarına yer verilmektedir.

 

UMY596 TESİS TASARIMI                                                                       

Talep tahmini, Kapasite analizi, ürün/süreç analizi, Teknoloji seçimi, Tesis yer seçimi, Tesis düzenleme, İmalat sistemleri yerleşimi, Servis sistemleri yerleşimi, Tesis tasarımının fonksiyonları, Temel elemanları, kapsamı, amaçları, Tesis tasarım prosesleri, Grup teknolojisi, Tam zamanında üretim (TZÜ), Bilgisayar destekli tesis tasarımı, Craft, Corelap, Aldep, Planet Metotları, Tasarım süresi hesapları, Bilgisayar uygulamaları, Tesis tasarımının değerlendirilmesi konu başlıklarına yer verilmektedir.

DERSLER VE İÇERİKLERİ